Saopštenje o Dvadesetoj godišnjoj konferenciji MFC-a u Sarajevu

Dvadeseta jubilarna  godišnja konferencija Mikrofinansijskog centra za Istočnu i Centralnu Evropu i Centralnu Aziju održat će se u Sarajevu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Mladen Ivanić otvorit će respektabilnu međunarodnu Dvadesetu godišnju konferenciju  Mikrofinansijskog centra za Istočnu i Centralnu Evropu i Centralnu Aziju  (MFC) koja će se održati u Sarajevu od 24. do 26. maja 2017. godine.

Konferencija će ujedno biti i mjesto obilježavanja i proslave dvadesete godišnjice  postavljanja temelja ideje mikrofinansiranja, MFC-a i ECA regiona (Evropa i Centralna Azija) i dvadesete godišnjice mikrokreditnog sektora u Bosni i Hercegovini, koji važi za jedan od najdinamičnijih i najrazvijenih u Evropi i svijetu.

MFC okuplja više od 100 organizacija, finansijskih i razvojnih institucija iz 33 zemlje Evrope i Azije, kao i članice iz Sjedinjenih Američkih Država. Na Konferenciji će učestvovati brojni renomirani svjetski i domaći stručnjaci, neki od osnivača ideje mikrokreditiranja u svijetu, predstavnici velikih finansijskih i razvojnih institucija, kao i mikrokreditnih organizacija i institucija iz cijelog svijeta, uključujući i devet mikrokreditnih organizacija iz BiH, koje su ujedno i domaćini ove Konferencije.

Moto ovogodišnjeg okupljanja u Sarajevu  je „Perspektiva 2037: fer finasiranje za sve“ i predstavlja simboličnu retrospektivu nastajanja i razvijanja ideje mikrofinansiranja u svijetu od devedesetih godina prošlog stoljeća, kao i priliku za razmišljanje i planiranje razvoja sektora u naredna dva desetljeća. Konferenciju će upotpuniti brojni predkonferencijski, konferencijski i postkonferencijski događaji, okrugli stolovi, radionice, studijske posjete, prezentacije, dodjele nagrada, te formalni i neformalni sastanci.

Ključne teme ovog međunarodnog okupljanja se odnose na: upravljanje društvenim učinkom mikrokreditiranja u svijetu i BiH, odgovornost i fer cijene finansiranja, kako tehnologija mijenja finansijske sisteme i poslovanje malih poduzetnika-implikacije tehnološke revolucije, društvenu odgovornost i načela zaštite klijenata u mikrokreditiranju, zaštitu okoliša, zeleno poduzetništvo i značaj tzv. socijalnog poduzetništva, finansijsku pismenost i finansijsku zaštitu klijenata, digitalizaciju i nove finansijske instrumente,  žene i mikrokreditranje, kao i brojne druge relevantne teme.

Od samog otvaranja i tokom cijele Konferencije, jedno pitanje će biti dominantno: Kako nam izuzetan razvoj mikrokreditnog sektora u svijetu u proteklih dvadeset godina može poslužiti u naredna dva desetljeća?

Više informacija o Konferenciji, na Engleskom jeziku, možete pogledati na linku: http://www.mfc2017.org/

Partner za odnose s javnošću
Agencija URED Tuzla
E-mail: mfc20sarajevo@gmail.com