Evropska unija partner 20. godišnje konferencije MFC-a koja se krajem maja ove godine održava u Sarajevu

Konferenciju otvara član Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić

Na jubilarnoj Dvadesetoj godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra za istočnu i  centralnu Evropu i centralnu Aziju,  koja se od 24. do 26. maja 2017. godine održava u Sarajevu, učestvuju predstavnici više od 100 organizacija i institucija iz cijelog svijeta.

Konferencija u Sarajevu okuplja respektabilne finansijske, razvojne i poslovne  institucije iz Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), veći broj mikrofinansijskih institucija  iz regija Evrope i centralne Azije, a   devet mikrokreditnih institucija iz BiH su  domaćini ovog međunarodnog događaja.

Konferenciju 24. maja  u 16 sati u hotelu Hills na Ilidži otvara predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić.  Prisutnima će se  na otvaranju obratiti i dr. Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, Cristian Jurma predsjednik MFC-a iz Rumunije, Nejira Nalić, direktorica Mikrokreditne fondacije MI-BOSPO Tuzla, Antonio Garcia del Rigo iz Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora iz Belgije, te Slobodanka Veselinović, klijentica Mikrokreditne fondacije Mikra.

Konferencija će obilovati brojnim  panel sesijama, radionicama i okruglim stolovima,  a moderatori i edukatori su stručnjaci iz više finasnijskih i razvojnih institucija iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Evropske komisije, Svjetske banke,  Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Svjetske konsultativne grupe za pomoć siromašnim (CGAP), Visokog  komesarijata UN-a za izbjeglice, Centralne banke BiH, Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora, Švicarske ambasade u BiH, Mikrofinansijskog centra i brojnih mikrofinansjskih institucija  iz cijelog svijeta.

Također, na  konferenciji učestvuju stručnjaci iz različitih  institucija iz Njemačke, Belgije, Švicarske, Poljske, Velike Britanije, Bugarske, Kirgistana, Austrije, Italije, Francuske, Rusije,  Španije, Rumunije, Luksemburga, Grčke, Hrvatske, Holandije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regiona Evrope i centralne Azije.

Partner konferencije je Evropska unija,  a podršku u njenoj organizaciji u Bosni i Hercegovini su pružili Evropski fond za jugoistočnu Evropu, Evropska investicijska banka i Institut ove banke,  Evropski investicijski fond, Međunarodna finansijska korporacija, Responsability, Symbiotics, Software Group, Aspect, Blue Orchard, CoopEst, Deutche Asset Management, Frankfurtska škola finansija i menadžmenta, Triodos Investment, Triple Jump, InfoStudio i TCX.

MFC okuplja 104 organizacije, finansijske i razvojne institucije iz 33 zemlje Evrope i centralne Azije, kao i članice iz Sjedinjenih Američkih Država. To uključuje i  77  mikrokreditnih institucija iz ovih zemalja.