Dvadeseta godišnja konferencija Mikrofinansijskog centra za istočnu i centralnu Evropu i centralnu Aziju održava se u Sarajevu od 24. do 26. maja 2017. godine

Bosna i Hercegovina mjesto obilježavanja jubilarne godišnjice postavljanja temelja mikrofinansiranja u Evropi i svijetu

Dvadeseta jubilarna godišnja konferencija Mikrofinansijskog centra za istočnu i centralnu Evropu i centralnu Aziju (MFC) će se održati u Sarajevu od 24. do 26. maja 2017. godine.

Konferencija je ujedno i simbolično mjesto obilježavanja i proslave dvadesete godišnjice postavljanja temelja ideje mikrofinansiranja u Evropi i cijelom svijetu, MFC-a i ECA regiona (region Evrope i Centralne Azije) i dvadesete godišnjice mikrokreditnog sektora u Bosni i Hercegovini, koji važi za jedan od najdinamičnijih i najrazvijenih u Evropi i svijetu.

Konferenciju će 24. maja 2017. godine u hotelu Hills na Ilidži u Sarajevu otvoriti predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin Mladen Ivanić, a među ostalim, prisutnima će se obratiti i guverner Centralne banke BiH gospodin Senad Softić i izvršni direktor MFC-a gospodin Grzegorz Galusek.

Događaj od velikog značaja za mikrofinansiranje na globalnom nivou

MFC okuplja 104 organizacije, finansijske i razvojne institucije iz 33 zemlje Evrope i centralne Azije, kao i članice iz Sjedinjenih Američkih Država. To uključuje i 77 mikrokreditnih organizacija i institucija iz ovih zemalja.

Na konferenciji učestvuju brojni renomirani svjetski i domaći stručnjaci, neki od osnivača ideje mikrokreditiranja u svijetu, predstavnici velikih finansijskih i razvojnih institucija, kao i mikrokreditnih organizacija i institucija iz cijelog svijeta, uključujući  i devet mikrokreditnih organizacija iz BiH,  koje su ujedno i domaćini ove  konferencije.

Domaćini konferencije su mikrokreditne organizacije: Mikrofin, Mikroaldi, Eki, Mi-Bospo, Lider, Mikra, Partner, Lok i Sunrise

Sponzori i partneri konferencije su svjetski ugledne finansijske,  razvojne i poslovne institucije

Sponzori konferencije su: Evropski fond za Jugoistočnu Evropu (EFSE), Evropska investicijska banka (EIB), Institut EIB-a i Evropski investicijski fond koji pripada grupaciji Evropske investicijske banke, Međunarodna finansijska korporacija (IFC-članica Svjetske banke), Oradian, ResponsAbility i  Symbiotics.

Sponzor za tehnologije je Software Group.

Promotivni sponzori su: Aspect, Blue Orchard, CoopEst, Deutche Asset Management, Frankfurtska škola finansija i menadžmenta, Triodos Investment Management, Triple Jump, InfoStudio i TCX

Perspektiva 2037: fer finansiranje za sve

Od samog otvaranja i tokom cijele konferencije jedno pitanje će biti dominantno: Kako nam izuzetan razvoj mikrokreditnog sektora u svijetu u proteklih dvadeset godina može poslužiti u naredna dva desetljeća?

Moto ovogodišnjeg okupljanja u Sarajevu je „Perspektiva 2037: fer finasiranje za sve“ i predstavlja simboličnu retrospektivu nastajanja i razvijanja ideje mikrofinansiranja u svijetu od devedesetih godina prošlog stoljeća, kao i priliku za razmišljanje i planiranje razvoja sektora u naredna dva desetljeća

Brojni predkonferencijski, konferencijski i postkonferencijski događaji

Period prije, tokom i nakon zatvaranja konferencije će obilježiti brojni događaji: okrugli stolovi, radionice, studijske posjete, prezentacije, sesije, prijemi, te formalni i neformalni sastanci.

Ključne teme

Ključne teme ovog međunarodnog okupljanja se odnose na: upravljanje društvenim učinkom mikrokreditiranja u svijetu, ECA regionu i Bosni i Hercegovini, odgovornost i fer cijene finansiranja, kako tehnologija mijenja finansijske sisteme i poslovanje malih poduzetnika-implikacije tehnološke revolucije, društvenu odgovornost i načela zaštite klijenata u mikrokreditiranju, zaštitu okoliša, zeleno poduzetništvo i značaj tzv. socijalnog poduzetništva, finansijsku pismenost i finansijsku zaštitu klijenata, digitalizaciju i nove finansijske instrumente, žene i mikrokreditranje, kao i brojne druge relevantne teme.

Članice MFC-a dolaze iz 33 zemlje

Članice Mikrofinansijskog centra za istočnu i centralnu Evropu i centralnu Aziju dolaze iz: Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Gruzije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Kazahstana, Kosova, Kirgistana, Luksemburga, Makedonije, Moldavije, Mongolije, Crne Gore, Holandije, Poljske, Rumunije, Rusije, Srbije, Slovačke, Švicarske, Tadžikistana, Ukrajine, Uzbekistana, kao i članice iz Sjedinjenih Američkih Država